Bent u 65+ en wilt u bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek naar gezonde veroudering? Doe dan mee aan onze toegepaste studie!
Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan gezond ouder worden. Denk bijvoorbeeld aan: regelmatig bewegen, gezond en gevarieerd eten en sociaal actief blijven. Toch is op dit moment nog lang niet alles bekend en dat terwijl het aandeel van senioren in onze samenleving steeds meer toeneemt. Vooral in de grote steden - waar het leven vaak als eenzamer en stressvoller wordt ervaren - is men gebaat bij deze kennis.
Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen hoe senioren hun leven inrichten en wat de effecten daarvan zijn op hun mentaal én fysiek welbevinden. Daarmee willen we bij dragen aan het bevorderen van een gezonde en veerkrachtige samenleving.
Dankzij de deelname van al meer dan 4000 senioren, heeft ons onderzoek tot nu toe al veel waardevolle inzichten opgeleverd. Nu zijn we klaar om de volgende stap te maken en deze inzichten toe te passen teneinde een gezonde en gebalanceerde leefstijl te bevorderen. Hiervoor zijn we op zoek naar vrijwilligers die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan een toegepast onderzoek.
Senioren Doen Mee is een grootschalig onderzoeksproject, waarbij we verschillende soorten onderzoek doen (van online tot toegepast, in het dagelijks leven). Deelname aan ons toegepaste onderzoek is alleen mogelijk als u het basis gedeelte van ons onderzoek heeft afgerond. Dit basis gedeelte bestaat uit een online onderzoek, waarbij u gevraagd wordt om verschillende vragen en testjes in te vullen. Op www.seniorendoenmee.nl kunt u alles vinden over dit gedeelte van het onderzoek, maar hieronder hebben we de belangrijkste informatie samengevat en beschreven welke stappen u precies moet doorlopen als u deel wilt nemen aan ons toegepaste onderzoek.
Als u interesse heeft in deelname aan ons toegepaste onderzoek, kunt u zich aanmelden door ons een e-mail te sturen. Vermeld daarbij uw naam en e-mail adres. Vervolgens sturen wij u meer informatie op over de gang van zaken tijdens het onderzoek én hoe u zich officieel kunt inschrijven.
Zodra u zich heeft ingeschreven, wordt u (per e-mail) gevraagd om een toestemmingsverklaring te tekenen. Hiermee stemt u toe met deelname en het gebruik van uw onderzoeksgegevens. Deze toestemmingsverklaring heeft betrekking op het basis onderzoek van Senioren Doen Mee.
Daarna wordt u doorgestuurd naar het basis onderzoek van Senioren Doen Mee. Dit betreft een online enquête, waarin u gevraagd wordt om een reeks aan vragen en testjes te maken. Voor het gemak bieden wij het onderzoek aan in drie verschillende delen, die u ook afzonderlijk van elkaar kunt maken. Ieder deel neemt 20-30 min in beslag.
Aan het eind van dit online (basis) gedeelte kunt u aangeven of u interesse zou hebben om in de toekomst vaker mee te doen aan onderzoeken van Senioren Doen Mee. Het toegepaste gedeelte van ons onderzoek valt daar ook onder, dus het is belangrijk dat u hier 'JA' aanvinkt als u op dat moment nog altijd interesse heeft om hieraan deel te nemen.
Meedoen aan online onderzoek is misschien niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar wij kunnen u verzekeren dat het onderzoek met grote zorgvuldigheid is samengesteld en dat het ook toegankelijk is wanneer u weinig ervaring heeft met digitale communicatiemiddelen en online onderzoeken. Wel is het belangrijk dat u een actief e-mail adres heeft en uw mail kunt openen, zodat wij met u kunnen communiceren. Daarnaast moet u voldoen aan enkele ingangseisen. Deze staan verderop uitvoerig beschreven.
Vervolgens ontvangt u van ons een e-mail waarin wij bevestigen dat u het online (basis) onderzoek heeft afgerond. U kunt zich daarna weer bij ons melden (per e-mail) voor de volgende stap: het toegepaste onderzoek.
U ontvangt van ons exta informate over de gang van zaken tijdens het toegepaste onderzoek, vragen u opnieuw een toestemmingsverklaring te tekenen en nemen contact met u op om een eerste afspraak in te plannen.
Na het afronden van het online gedeelte van het onderzoek ontvangt u een brochure met tips om gezond ouder worden te bevorden. Deze tips zijn samengesteld op basis van wetenschappelijke inzichten over gezond ouder worden die wij op dit moment hebben. Voor deelname aan het toegepaste onderzoek ontvangt u een financiële vergoeding van €50,-.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit overzicht? U kunt ons altijd mailen.
Lees hier of u in aanmerking komt voor deelname aan het onderzoek!
Om zo goed mogelijk in kaart te brengen hoe senioren hun leven inrichten, roepen wij zoveel mogelijk senioren op om deel te nemen aan het onderzoek.
Benieuwd of u in aanmerking komt? Hieronder staan de belangrijkste punten op een rijtje:
Iedereen van 65 jaar of ouder mag deelnemen aan het toegepaste onderzoek. Wij stellen geen maximum leeftijd.
Tijdens het onderzoek richten wij ons op senioren in heel Nederland. Van de grote steden tot aan het platteland.
Als u slechtziend bent of moeite heeft met het lezen van informatie dat gepresenteerd is op een computerscherm, dan kunt u helaas niet deelnemen. Het gebruik van lenzen of een bril is uiteraard geen probleem.
Om deel te kunnen nemen aan het onderzoek moet u de Nederlandse taal voldoende begrijpen. Dat wil zeggen dat u bijvoorbeeld geen problemen heeft met het lezen en begrijpen van de krant of een brochure in het Nederlands.
Als u een diagnose heeft van bijvoorbeeld Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie, Lewy body dementie of andere vorm van dementie, dan kunt u helaas niet deelnemen.
De online (basis) toetsing zal u moeten invullen op een computer, laptop of tablet. Bent u zelf in het bezit van een computer, laptop of tablet, of kunt u er een lenen van een familielid of vriend? Dan kunt u deelnemen. Indien u een keuze heeft, raden wij aan om het onderzoek vanaf een computer/laptop te doen. Dit werkt over het algemeen iets prettiger dan een tablet.
Voor het onderzoek is het belangrijk dat u in staat bent om zelfstandig handelingen uit te voeren die nodig zijn om een computer, laptop of tablet succesvol te bedienen (bijv. muisklik, indrukken van toetsen op het scherm/toetsenbord). Mocht u enkel hulp nodig hebben bij het opstarten en openen van de juiste programma’s, dan mag een familielid of vriend u daarbij helpen.
Voor het toegepaste onderzoek is het belangrijk dat u in het bezit bent van een mobiele telefoon. Dit komt omdat wij tijdens het onderzoek gebruik zullen maken van een simpele foto app. Vooralsnog werkt deze app alleen op Android telefoons. Degenen met een Android (bijv. Samsung of OnePlus) telefoon kunnen daarom direct deelnemen. Bent u in het bezit van een Iphone telefoon? Dan zullen we u op een wachtlijst plaatsen en benaderen zodra we een oplossing hebben gevonden voor Iphone gebruikers.
Meld u dan aan door ons een e-mail te sturen.
Bij dit onderzoek is een groot team betrokken. Wij stellen onszelf graag aan u voor.